Centrum voor Basis-GGZ Dokkum
Cliënten met lichte tot matig ernstige psychische zorgvragen kunnen bij ons terecht.
Volwassenen
De hulp die wij voor volwassenen bieden, valt onder de ‘Kortdurende generalistische Basis GGZ‘. De behandeling duurt maximaal 10 tot 12 sessies. We kunnen dikwijls een passende behandeling bieden aan cliënten die de veerkracht hebben en gemotiveerd zijn om met enige ondersteuning zelf keuzes te maken en zelf stappen te zetten die behulpzaam zijn bij het aanpakken van psychische problemen.
Onderstaand ziet u een lijst met de meest voorkomende aandoeningen bij volwassenen die worden vergoed vanuit uw basisverzekering:
- Depressie of stemmingsstoornis
- Angst
- Paniek
- Eetstoornissen
- Dwang- en drangstoornissen of stoornissen in de impulsbeheersing
- Piekerstoonissen
- Milde seksuele stoornissen
- Verwerken van traumatische gebeurtenissen
Is er sprake van een combinatie van verschillende psychische problemen, bestaan de klachten al langere tijd of keren ze vaak terug? Dan is een patiënt waarschijnlijk gebaat bij een intensievere en meer langdurige therapie dan wij in onze praktijk kunnen bieden.
Men kan bij ons niet terecht wanneer er sprake is van
- een psychose of ernstige persoonlijkheidsproblematiek
- langdurig (langer dan een jaar) meegemaakt trauma
- duidelijke crisisgevoeligheid of suïcidaliteit
- weinig zelfregie
- niet verzekerde zorg door de verzekering. Dit gaat over rouwproblematiek, slaapproblemen, relatieproblemen, verslaving.
Jeugd
De hulp die wij voor jeugdigen bieden, valt onder de ‘Specialistische jeugdhulp’ in Fryslân. Wij bieden hulp aan kinderen en jongeren van 4-18 jaar en hun ouders. Wij behandelen kinderen en jeugdigen met uiteenlopende klachten en problemen, zoals:
- Gedragsproblemen, bijvoorbeeld boosheid/driftbuien, agressief gedrag, vaak ruzie maken.
- Sociaal emotionele problemen, bijvoorbeeld (sociale) angst, faalangst, verlegenheid/onzekerheid, geringe weerbaarheid, gepest worden, dwanggedachten of dwanghandelingen, depressieve klachten.
- Ontwikkelingsproblemen, bijvoorbeeld het vermoeden van AD(H)D of een autismespectrumstoornis.
- Trauma, bijvoorbeeld na verlies of een andere schokkende gebeurtenis zoals een ongeluk, na pesten.
- Onbegrepen lichamelijke klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn, slaapproblemen, moeheid zonder medische oorzaak.
- Specifieke opvoedingsvragen, bijvoorbeeld gerelateerd aan ontwikkelingsproblematiek of moeilijkheden in het gezin (zoals een (psychische) ziekte van een ouder of broer of zus).
Men kan bij ons niet terecht wanneer:
- bij de jeugdige het vermoeden is van ernstige psychiatrische problematiek. Uw huisarts of de POH-ggz-jeugd kan hier een inschatting van maken.
- problemen in de ouder-relatie op de voorgrond staan. U kunt zich in dit geval richten tot het gebiedsteam in uw gemeente.